A könyvelő választás szempontjai – 9 tipp a tökéletes könyvelő kiválasztásához

A könyvelő választás szempontjai – 9 tipp a tökéletes könyvelő kiválasztásához

Ahogy a mondás tartja, a cégvezető két legjobb barátja a könyvelője és az ügyvédje. Mindkét szakma alapja a hosszú távú bizalom és elköteleződés, ezért a megfelelő ember kiválasztásához körültekintő tájékozódás szükséges.

Hogy megkönnyítsük döntését, az alábbiakban összegyűjtöttük Önnek a legfontosabb tudnivalókat, amiket szem előtt kell tartania a választás során.

1. Ellenőrizze a regisztrált mérlegképes könyvelő képesítését!

A hatályos jogszabályok szerint csak az végezhet üzletszerűen számviteli szolgáltatást, aki rendelkezik a szükséges mérlegképes minősítéssel. A regisztrált mérlegképes könyvelők nyilvántartása tartalmazza a képesítés meglétét, a könyvelő elérhetőségeit, valamint az általa beszélt nyelveket.

A különbség a mérlegképes és nem mérlegképes könyvelő között, hogy a mérlegképes könyvelő nemcsak rögzíti a számlákat, hanem az ő feladata és felelőssége a mérleg, a beszámolók, adóbevallások határidőre történő elkészítése, valamint a hatályos adózási és számviteli törvények ismerete is. A teljes körű könyvelésen túl ez azt is jelenti, hogy a mérlegképes könyvelőnek van felügyeleti szerve, valamint évente kötelező képzéseken is részt vennie, és sikeresen teljesíteni azokat, különben megszüntetik tevékenyégi körét.

Mielőtt könyvelőt választana, először ellenőrizze, hogy a kiválasztott könyvelő szerepel-e a könyvelői vagy könyvvizsgálási nyilvántartásában!

Könyvelő irodánk 15 éves mérlegképes könyvelői és könyvvizsgálói tapasztalattal rendelkezik, úgy alakítottuk ki a hatékony és kényelmes könyvelésre, számvitelre és adótanácsadásra alapozó profilunkat, hogy Ön egy helyen, naprakészen megkapjon mindent, amihez vállalkozása sikeres működéséhez szüksége van.

2. Kölcsönös szimpátia és bizalom

A könyvelés bizalmi szakma, így a szakmai hozzáértésen túl fontos szempont a szimpátia és bizalom, ezért a lehetséges könyvelők számbavétele után érdemes személyesen is felkeresni a jelölteket. A személyes találkozó során megismerhetik egymás munkamorálját és elvárásait, valamint betekintést nyerhet az iroda légkörébe is, ami azért is fontos, mert a munkavégzés körülményeiből következtetni tud a munkavégzés minőségére is.

Mi minden esetben emberekkel, nem pedig cégekkel kommunikálunk, ezért fontosnak tartjuk, hogy ne csak szakmailag, hanem emberileg is megértsük egymást. Több nyelven beszélő munkatársaink napi rendszeres kommunikációval folyamatosan segítik Önt bármilyen felmerülő kérdés esetén a hazai és nemzetközi számviteli és adóügyekben, bérszámfejtésben, adócsökkentésben és könyvvizsgálatban.

3. Legyen felelősségbiztosítása!

Fontos tudnia, hogy ha a könyvelője munkája során esetleg hibázik, a hatóságok nem őt, hanem az Ön vállalkozását fogják megbüntetni. Ezért egy felelősségteljes könyvelőnek rendelkeznie kell szakmai felelősségbiztosítással, ami fedezi az esetleges károkat. Az eredményes együttműködéshez ezért rögzíteni kell a pontos határidőket és folyamatokat, a felek felelősségi köreit, valamint azt is, hogyan kezelik az esetlegesen felmerülő hibát.

Irodánk rendelkezik szakmai felelősségbiztosítással, a felelősségi jogköröket minden esetben szerződésben rögzítjük, ezáltal garantáljuk vállalkozása biztonságát.

4. Képviselje Önt a hatóságok előtt!

Még szerződéskötés előtt érdemes tisztázni, hogy a könyvelő képviseli-e Önt a hatóságok előtt, hogy ne érje váratlan meglepetésként, ha pl. egy NAV ellenőrzés során egyedül találja magát a hatóságokkal szemben.

Mi minden esetben Ön mellett állunk, képviseljük Önt a NAV, a Magyar Nemzeti Bank, a Statisztikai Hivatal, az Országos Nyugdíjbiztonsági Főigazgatóság és az Egészségbiztosítási Pénztár, valamint egyéb hatóságok előtt a bejelentési kötelezettségek és a számviteli törvények maradéktalan betartása érdekében.

5. Adjon folyamatos tájékoztatást, személyes tanácsadást!

A felelős vállalati döntéshozatal elképzelhetetlen a megbízható adatok és időszaki jelentések nélkül. Egy jó könyvelő nemcsak utasításokat hajt végre, hanem proaktívan segíti Önt a döntéshozatalban és tanácsokkal látja el Önt a vállalkozás működésének optimalizálására.

A pénzügyi és számviteli folyamatok általunk végzett monitorizálása feltárja a vállalkozás működését leginkább elősegítő tényezőket, az Ön egyedi esetére alkalmazott tanácsokkal látjuk el a szükséges ráfordítások minimalizálása és az eredményesség növelése érdekében. Ezeket az adatokat az Önök által igényelt egyedi formában tesszük elérhetővé annak érdekében, hogy az áttekinthetően rendszerezett és valós képet mutató információkból szinte ránézésre leolvasható legyen a helyes döntési irány. Adótanácsadási szolgáltatásunk során mindent átvizsgálunk, a jogi szabályozásoktól az iparági előírásokig, hogy Ön az adótervezése optimalizálásával a legnagyobb üzleti hasznot érje el, és ne fizessen többet, mint amennyi szükséges.

6. Egy helyen mindent!

Jelentősen egyszerűsítheti az Ön és vállalkozása életét, ha olyan könyvelőt választ, aki komplex szolgáltatást nyújt. Lehet, hogy kezdő vállalkozásnál még nem érzi ennek szükségét, de vállalkozása fejlődésével egyre növekvő szolgáltatási körre lesz szüksége.

Tevékenységünket úgy alakítottuk ki, hogy Ön egy helyen megkapjon mindent, ami vállalata sikerét hosszú távon garantálni tudja: mérlegképes könyvelést, bérszámfejtést, adótanácsadást és könyvvizsgálást egyaránt.

7. Legyen az Ön iparágában is könyvelési tapasztalata!

Döntés előtt érdemes tájékozódni, hogy az adott könyvelőnek milyen cégek könyvelésében van gyakorlata, milyen az ügyfélköre, van-e közte olyan, akinek a fő tevékenyége az Önéhez hasonló? Bizonyos iparágak speciális szaktudást igényelnek, így elengedhetetlen a vonatkozó jogszabályok naprakész ismerete.

15 éves szakmai múltunk során az alábbi iparágakban van naprakész tapasztalatunk:

 • pénzügyi piac
 • termelő vállalatok
 • kiskereskedelem és fogyasztói ágazat
 • technológiai ágazat
 • szállítmányozás és logisztika
 • energetika és energiahordozók
 • ingatlan-, turizmusfejlesztési és szabadidős szektor
 • média és szórakoztatóipar
 • egészségügy és gyógyszeripar

8. Olcsó húsnak híg a leve

Mint minden más szolgáltatásban, a könyvelők között is óriási különbségek lehetnek nemcsak szaktudások, tapasztalatuk és hozzállásuk tekintetében, hanem díjszabásukban. Bár a könyvelési díj havi rendszeres kiadást jelent vállalkozása számára, egy jó könyvelő a díjának többszörösét termeli ki vállalkozásának. Ne dőljön be olyan elsőre kecsegtetőnek tűnő ajánlatoknak, ahol fix, meghökkentően alacsony havi díjért kínálnak könyvelési szolgáltatást.

Tisztában vagyunk vele, hogy minden vállalkozás egyedi, és ezt a könyvelési díj megállapításakor is figyelembe vesszük! Mi minden esetben az Ön vállalkozására szabott, egyedi díjat állapítunk meg a könyvelés módja, a bizonylatszám, a foglalkoztatottak száma, a tárgyi eszközök és készletnyilvántartás függvényében.

9. Kössenek írásos szerződést!

Amennyiben kölcsönösen szimpatikusak egymásnak, mindkettőjük érdeke, hogy az együttműködés részleteit írásos formában, szerződésben is rögzítsék. A jó könyvelői megbízási szerződés lefekteti a sikeres együttműködés alapjait, meghatározza a könyvelő és az ügyfél feladatait és jogköreit.

Mi minden egyes ügyfelünknek egyénre szabott, ügyfélspecifikus könyvelési szerződést dolgozunk ki, mely az egyedi megállapodásokon túl minden esetben tartalmazza az alábbiakat:

 • a bizonylatok átadásának módját és határidejét
 • a kontakt személyek megjelölését
 • a titoktartási kötelezettség részleteit
 • a könyvelési díj összegét, befizetési módját és határidejét
 • az utasítások módját, és a kiadott utasításoktól való eltérést
 • a felelősségi köröket

Elképzelte, milyen lehet egy olyan könyvelővel együttműködni, aki a fenti szempontok mindegyikének megfelel?

Van már könyvelője, de váltani szeretne?

Forduljon hozzánk bizalommal az alábbi elérhetőségeinken:

Maár Nóra: + 36 30 991 3304

office@mscity.hu

 

Van már könyvelője, de még bizonytalan a könyvelőváltást illetően?

Alábbi cikkünkben összeszedtük a könyvelőváltás szempontjait és lépéseit!