IFRS bevezetése

Az IFRS a világ több mint 100 országában elfogadott beszámoló-készítési módszer. Milyen versenyelőnyt jelent az IFRS bevezetése Önnek a konkurenseivel szemben?

Ami a hátteret illeti: a számviteli törvény az egyes gazdálkodók számára kötelezően előírja, másoknak lehetőséget ad arra, hogy beszámolási kötelezettségüknek a magyar számviteli szabályok helyett a Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok szerint tegyenek eleget. Az IFRS bevezetése olyan feltételeknek van alávetve, amelyeket mind számviteli, mind adózási szempontból törvények írnak elő.

Az IFRS bevezetése nyomán készített beszámolók által az Ön társasága vonzóbbá válik nemzetközi szinten, a külföldi befektetők és partnerek számára, mivel a beszámoló adatai nemzetközileg is összehasonlíthatóak, átláthatóbbak, érthetőbbek. Így az Ön külföldi partnere szemszögéből nézve jelentősen csökkennek a befektetés, illetve az üzleti kapcsolatok információhiányból eredő kockázatai.

Általánosságban elmondható, hogy egy IFRS bevezetése után készített beszámoló részletezettebb, több releváns információt tartalmaz üzleti és pénzügyi szempontból, mint a hagyományos magyar standardok szerinti. Ennek köszönhetően a vállalatvezetés és a tulajdonosok számára is több információt ad, más szóval jelentősen megkönnyíti és eredményesebbé teszi az Ön tevékenységét.

Az IFRS bevezetése alapvetően más megközelítést, szemléletet hoz, mint az eddig megszokott számviteli irányelvek. Ön is jelentős adózási és számviteli előnyökre tehet szert, ha még áttérés előtt konzultál szakértői csapatunkkal az áttérés módjáról, a lebonyolítás lépéseiről, a belső információs és számviteli rendszer szükséges fejlesztéseiről és az adózási hatásokról.

Az áttérés számottevő szakmai tapasztalatot és erőforrásokat igényel, amit mi eddigi gyakorlatunk alapján minden további nélkül képesek vagyunk Önnek biztosítani. Az átállási folyamat során nemcsak az aktuális évre, hanem a múltra vonatkozóan is át kell tekinteni az adatokat, és részletes információkat kell közölni a beszámolóban.