Autóipar

Az autóipart évről évre növekvő verseny jellemzi, így a szektorban legjobban érvényesülő üzleti tervek, stratégiák is folyamatosan változnak. A versenyképesség és ezáltal a siker kulcsa azoknak a vállalatoknak a kezében van, amelyek élen járnak az innovációban. Ennek elengedhetetlen feltétele a jól képzett, innovatív munkatársak toborzása és megtartása. Következésképpen a vállalatok nemcsak a piacvezető pozícióért, hanem a kiváló szakemberek megszerzéséért és megtartásáért is versenyeznek egymással. A közép-kelet-európai régió ráadásul az alacsonyabb járulékos bérköltségek, a jól képzett munkaerő és a kiemelkedő növekedési potenciálnak köszönhetően a külföldi befektetők üzleti terveinek szempontjából is nagyon vonzó befektetési lehetőség. Mindezen tényezők alapján az iparág komplex megközelítést és magas fokú hozzáértést kíván.

A rendezett munkaügyi feltételek biztosításával, valamint a béren kívüli adómentes juttatások széles körével biztosítjuk a maximális dolgozói elégedettséget és lojalitást, ezáltal segítünk Önnek munkavállalói hosszú távú elköteleződésében és megtartásában, üzleti terve optimalizálásában. Naprakészek vagyunk a nemzetközi könyvelésben és adótanácsadásban, folyamatosan konzultálunk az anyavállalat kontrollerével, adótanácsadójával, ügyintézőjével, valamint meghatározott időközönként riportokat készítünk, hogy a belföldi és külföldi számvitel és adózás folyamatos összhangban legyen. Expat szolgáltatás esetén a külföldi munkavállalónak megállapítjuk a társadalombiztosítás és az adózás helyét, valamint elkészítjük az adóbevallásokat.

Külföldi tulajdonos esetén áttekintjük az üzleti tervet, feltárjuk a kapcsolt feleket, vizsgáljuk a kapcsolt ügyletek árait, szükség esetén kapcsolt árnyilvántartást (transzferár-dokumentációt) készítünk, és megállapítjuk az adókorrekciót, ideértve a piaci ártól való eltérés miatti adókorrekciókat is. Hatékony üzleti terv készítésével kapcsolatos és adótanácsadási szolgáltatásunk keretein belül felkutatjuk a folyamatos innovációhoz kapcsolódó K+F területre vonatkozó összes adókedvezményt és adóoptimalizálási lehetőségeket, valamint segítjük Önt a fejlesztéshez kapcsolódó támogatások megszerzésében és a pályázati elszámolásokban és könyvvizsgálatokban is.

Külföldi anyavállalat számára elvárás lehet, hogy magyar leányvállalatai beszámolási kötelezettségüknek a magyar számviteli szabályok helyett vagy mellett a Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Sztenderdek, az IFRS szerint tegyenek eleget. Tapasztalt munkatársainkkal, köztük IFRS minősítéssel rendelkező könyvvizsgálóinkkal folyamatos támogatást nyújtunk Önnek a szükséges adatokat előállító számviteli rendszerek kialakításában, áttekintésében, az IFRS szerinti beszámolók összeállításában és speciális kérdésekben, így Ön a nemzetközileg is jól összehasonlítható, transzparens beszámolók által vonzóbbá is teheti vállalatát, üzleti tervét a külföldi befektetők számára.

Üzleti tanácsadás:

 • kockázatelemzési és -kezelési konzultáció
 • működési és pénzügyi hatékonyságvizsgálat
 • IT-hatékonyság vizsgálata és kapcsolódó konzultáció
 • üzleti terv készítése, belső átvilágítás (internal audit)
 • üzletértékelési és vállalatfelvásárlási szolgáltatások
 • állami támogatások igénylésére vonatkozó tanácsadás
 • teljes körű pénzügyi és adóügyi átvilágítás

Könyvvizsgálat és adótanácsadás:

 • számviteli átvilágítás és átalakulással kapcsolatos segítségnyújtás
 • IFRS / US-GAAP és Sarbanes-Oxley szabályozással kapcsolatos konzultáció
 • cafeteria rendszer, béren kívüli és adómentes juttatások és részvényopciós programok tervezése
 • K+F tevékenységhez kapcsolódó támogatásokra és kedvezményekre vonatkozó tanácsadás
 • transzferárképzéssel kapcsolatos szolgáltatások